
نوشابه ها و پوسیدگی دندان کودکان
در رابطه با نوشابه ها و پوسدگی دندان کودکان و اطفال میتوان گفت. امروزه تمایل به مصرف نوشیدنی های انرژی زا در خانواده ها و به خصوص کودکان و نوجوانان به طرز چشمگیری افزایش یافته است.
از یک طرف شیرینی مطبوع و طعم های افزودنی .
از طرف دیگر گاز موجود در بیشتر آنها باعث ایجاد حس خوشایند در حین مصرف می شود.
برای اینکه طعم نوشیدنی به اندازه کافی مطلوب باشد میزان شکر بسیار زیادی به آن افزوده می شود. مصرف این میزان شکر در یک حجم به ظاهر کم میزان کالری فرد را به شدت افزایش می دهد. این در حالی است که امروزه به دلیل بالا رفتن زمان بازی های کامپیوتری و گیم ها و تماشای تلویزیون در بین کودکان و نوجوانان، این کالری دریافتی به اندازه کافی مصرف نمی شود، که این امر خود باعث بالا رفتن وزن کودک خواهد شد. امروزه چاقی معضل بزرگی در بین جوامع به حساب می آید. کمتر کسی هست که در مورد دیابت و بیماری های مختلف ناشی از چاقی و عوارض اجتماعی و روانی که بر فرد تحمیل می کند نشنیده باشد.
نوشیدنی های گازدار موجود در بازار به عناوین مختلفی از جمله نوشیدنی ورزشی، نوشیدنی انرژی زا، نوشیدنی اسپرت، نوشیدنی رژیمی، نوشابه و … عرضه می شوند. صرف نظر از عنوان و کارخانه سازنده و مواد مختلف افزوده شده اختصاصی، بیشتر آنها در محتوای شکر و داشتن گاز دی اکسید کربن باهم مشترک هستند.
قند بالای موجود در این نوشابه ها به غیر از چاقی رابطه مستقیمی با پوسیدگی دندان دارد. تماس مستقیم مایع بسیار شیرین و اسیدی با مینای دندان باعث از دست رفتن مواد معدنی مینا و ضعیف شدن ساختمان دندان می شود. این ساختمان ضعیف و محیط اسیدی ایجاد شده محیط مناسبی برای فعالیت پوسیدگی زایی باکتری ها به شمار می آیند.
از طرفی گاز موجود در نوشابه ها این محیط اسیدی را به شدت آسیب زننده تر می نماید. بسیاری از نوشابه ها pH بسیار پایینی در حد 5/3 دارند که حتی از حد بحرانی هم پایین تر می باشد. اسیدیته نوشابه ها باعث انحلال مینای سخت دندان ها و به تبع آن سایش و اروژن شدید دندان ها و کاهش مقاومت آنها به پوسیدگی می شود.
• نکته مهم: بعد از خوردن نوشابه های اسیدی تا یکی دو ساعت مسواک نزنید. چون باعث سایش مینای تضعیف شده می گردد. می توانید در این فاصله از ماده قلیایی مثل شیر برای از بین بردن حالت اسیدی ایجاد شده روی دندانها استفاده نمایید*
• اگر احساس کردید. دندانها حالت ساییدگی و خوردگی پیدا کردند یا لکه هایی روی آنها مشاهده می کنید. حتما به دندانپزشک مراجعه نمایید.
علاوه بر مضرات گفته شده در مورد مصرف نوشابه ، نکته مهم دیگر جایگزین شدن این خوراکی خوشمزه به جای آب و مواد غذایی مفید و مهم در رشد کودکان و نوجوانان از پیامدهای غیر قابل انکار آنها به حساب می آید. بهترین کار این است که نوشابه ها به طور کلی وارد سفره خانواده نشوند. اگر کودک یا نوجوان شما به خوردن نوشابه عادت کرده بهتر است سعی کنید آن را رفع نمایید. راه حل های مختلف مثل فیلم ها و داستان های آموزشی، پر کردن وقت کودکان با تفریحات مناسب و جایگزین کردن نوشابه با نوشیدنی های مفید و از همه مهم تر آب و … را امتحان کنید.
جهت بررسی و درمان پوسیدگی دندان کودکان میتوانید. با مراجعه به کلینیک تخصصی ویژه کودکان و اطفال دکتر مریم شمسایی واقع در غرب تهران اقدام به درمان نمایید.