روکش دندان شیری
روکش دندان شیری و دلایل نیاز اگر دندانِ کودک شما، به دلیل پوسیدگی دچار تخریب وسیعی شده باشد برای ترمیم دندان شیری از روکش دندان استفاده میشود. بسیاری از دندانهای شیری پس از درمانِ عصبکشی به دلیل کاهش استحکام دیواره ها، نیازمند به روکش میباشند. روکش دندانِ شیری در صورتی استفاده میشود که دیوارههای تاجِ دندان ضعیف شده باشند و در صورتِ جویدنِ غذا احتمالِ شکستنِ آن وجود داشته باشد. تشخیص این امر برعهدهی دندانپزشک متخصص اطفال است.
روکشهای دندان شیری :
1-استیل ضدزنگ
2-زیرکونیا
3-پلی کربنات
که امروزه بیشترین کاربرد به نوع اول یعنی استیل ضدزنگ مربوط می شود که اصطلاحا به آن SSC یا Stainless Steel Crown می گویند. چنانچه والدین یا کودک تمایل به داشتن روکش های سفیدرنگ داشته باشند می توان از نوع دوم یعنی روکش های زیرکونیا استفاده نمود. البته این نوع با وجود زیبایی و استحکام بالا معایبی مانند هزینه ی بالاتر و نیاز به تراش بیشتر دندان دارند.
به طور کلی روکشها استحکام بالایی دارند. همین امر سبب میشود از شکستهشدن دندان تا زمانِ طبیعی افتادنش جلوگیری کنند. هنگامی که دندان شیری به طور طبیعی بیافتد روکش هم خودبهخود به همراه آن خواهد افتاد ، در غیر این صورت دندانپزشک بایستی کودک را معاینه نماید. بدین ترتیب معمولا روکش ها تا سن ده تا دوارده سالگی در دهان حضور دارند.
رنگِ این روکشها نقرهای است و امروزه فقط برای دندانهای خلفی (عقبی) استفاده میشوند.
•فرایند چسباندن روکش دندان
قرار دادن روکش دندان شیری در یک جلسه انجام میشود. دندانپزشک متخصص اطفال پس از آمادهسازی و تراشیدن دندان، روکش مناسبِ دندان کودک را انتخاب کرده و بعد از تنظیمات روی دندان قرار داده و بوسیله چسب مخصوص ثابت نگه می دارد.
•مراقبتهای پس از درمان روکش
تا نیم ساعت بعد از گذاشتن روکش دندان شیری، کودک از خوردن مواد غذایی خودداری کند.
در صورتی که کودک احساس درد داشته باشد، میتوان از داروهای مسکن مانند شربت استامینوفن یا ایبوبروفن استفاده کرد و یا لثه ناحیه مورد نظر را با آب نمک ماساژ داد.
استفاده از دهان شویه کلرهگزیدین برای ماساژ دادن و تمیز کردن لثه او و لبه ی روکش ها به مدت یک تا دو هفته بسیار مهم است. این کار روند بهبود لثه را بسیار بهتر نموده و از التهاب آن جلوگیری می کند. در صورتی که کودک قادر به قرقره کردن و بیرون ریختن آب دهان نیست می توانید با استفاده از یک گوش پاک کن این کار را انجام دهید.
روکش باید به وسیلهی مسواک زدن، تمیز نگه داشته شوند تا از تجمع مواد غذایی و التهابات لثه جلوگیری شود.
استفاده از نخ دندان بین روکشها و دندانهای اطراف نیز لازم است تا از تجمع باکتریها جلوگیری شود.