
تروما یا آسیب به دندانهای جلویی
ضربه به دندان ها بر اثر افتادن در هنگام بازی، دعوا و تصادف با وسایل نقلیه که باعث آسیب به دندان ها می شود را ترومای دندانی یا آسیب به دندانهای جلویی می گویند. دندان های شیری بعلت سن کم کودک آمادگی زیادی برای پذیرش ضربه دارند.مطالعات نشان میدهد که 30 درصد کودکان زیر 7 سال دارای سابقه ضربه به دندان های شیری می باشند. در سن 6 تا 12 سالگی که دوره ای پر جنب و جوش برای کودک به شمار میرود میزان صدمات افزایش می یابد، به طوری که اکثر صدمات وارده به دندانهای قدامی مخصوصاً دندانهای جلویی فک بالا می باشد.امروزه بعلت افزایش تحرک و فعالیت ورزشی، پسران دو برابر دختران در معرض صدمات قرار دارند.
در مورد ضربات دندانی مهمترین اصل، رساندن سریع کودک به دندانپزشک است. زمانی که تکه ای از دندان بشکند باید آن را به دندانپزشکی برد چون امکان دارد موقع ترمیم دندان از آن استفاده شود. اگر دندان کودک لق شده است، تا زمان که او را به دندانپزشکی برسانید نباید روی دندان فشاری وارد شود. در بعضی موارد که دندان کودک کاملا از محل خود بیرون می آید نباید ریشه دندان را دستکاری کرد و از شستن و دستکاری آن پرهیز کرد زیرا این عمل الیاف ریشه دندان را که باعث جایگذاری و محکم شدن مجدد دندان می شود را ازبین میبرد.
بهترین کار قرار دادن دندان در جای خود به صورت صحیح و مراجعه سریع به دندانپزشک است. بهترین مایع برای نگهداری دندان در شرایط اورژانسی شیر سرد است. البته مایع مخصوص این کار در داروخانه ها وجود دارد ولی چون معمولا در دسترس نیست شیر سرد بهترین انتخاب است. مساله ی مهمی که وجود دارد این است که زمان طلایی مراجعه به دندانپزشک فقط 30 دقیقه می باشد. و در این زمان جایگذاری و محکم شدن دندان در جای خودش احتمال بسیار بالایی دارد و پس از این زمان احتمال موفقیت کم خواهد شد. در نتیجه دو عامل مهم و کلیدی در این مورد، یعنی زمان و محیط مناسب برای نگه داشتن دندان اهمیت ویژه ای دارد. و نکته مهمی که وجود دارد این است که هیچ گاه نباید از کنار ضربه خوردن به دندان حتی اگر در ظاهر آسیبی به دندان وارد نشده است به راحتی گذشت و کودک را برای معاینه به نزد دندانپزشک برد.
اقدامات لازم در هنگام بیرون افتادن دندان از جای خودش
- ابتدا دندان را پیدا کنید.
- دندان را از قسمت تاج بردارید و به ریشه دندان دست نزنید.
- با آب ولرم و فشار آرام، دندان را شستشو دهید، هنگام شستشوی دندان نباید به ریشه آن دست زد زیرا باعث از بین رفتن الیاف آن می شود.
- اگر دندان آسیب زیادی ندیده است آن را در محل خودش قرار دهید.
- اگر نمی توانید دندان را در جای خودش قرار دهید آن را در یک لیوان محتوی شیر بگذارید، و اگر شیر در اختیار ندارید، دندان را در یک گوشه از دهان بیمار بگذارید تا خشک نشود و سپس فورا او را به نزد دندانپزشک ببرید.